Startersgids voor zelfstandigen

Wil je een onderneming starten maar weet je niet waar te beginnen? Dan ben je op de juiste plek. Lees snel verder om te ontdekken waar je op moet letten als je de sprong naar zelfstandige wil wagen.

De vennootschapsvorm
Richt je een eenmanszaak op, kies je voor een besloten vennootschap of is er toch nog een andere ondernemingsvorm die beter bij je past? Dit is het moment om dat uit te zoeken. Je boekhouder kan je hiermee helpen. 
1
De formaliteiten
Als je eenmaal beslist hebt welke ondernemingsvorm de juiste is, kan je concrete stappen gaan zetten. Zo moet je een zakelijke rekening openen, een ondernemingsnummer aanvragen en je btw-nummer activeren. Ook hierbij kan een goede boekhouder je bijstaan met raad en daad.
2
De sociale zekerheid
Wie wil ondernemen, moet voortaan zelf zorgen voor zijn sociale zekerheid. Waar je als werknemer automatisch beschermd bent, moet je je als ondernemer zelf aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, en dat ten laatste op het moment van starten. Aan dat fonds betaal je je sociale bijdrage, en in ruil daarvoor krijg je sociale rechten, zoals een (beperkte) arbeidsongeschiktheidsuitkering, pensioen of een moederschapsuitkering.

Let op: helaas gaat het hier niet om een vetpot. Wil je die sociale rechten aanvullen om wat meer ademruimte te hebben op moeilijke momenten, dan zijn aanvullende verzekeringen een must!
3
De bescherming van je zaak
Je onderneming is je levenswerk en dat moet je ook met zorg behandelen. Door je vanaf het begin (of zelfs daarvoor al) in te dekken voor bumps in the road en onverwachte tegenslagen, zorg je ervoor dat je overlevingskans optimaal is. Afhankelijk van je onderneming zullen er bepaalde verzekeringen verplicht zijn (aansprakelijkheid, arbeidsongevallen …), maar daarnaast zijn er ook die absoluut aan te raden zijn. Je verzekeringsmakelaar kan je hierbij helpen.
4
Je eigen vangnet
Anders dan als werknemer, sta je als zelfstandige voor 100% zelf in voor je eigen vangnet. De basis wordt opgevangen door je sociaal verzekeringsfonds, maar dat is helaas niet zo uitgebreid als de bescherming die je geniet als werknemer. Sta je dus aan de start van je ondernemersreis, dan doe je er goed aan om stil te staan bij het vangnet dat jij wil opzetten voor jezelf. 

Concrete voorbeelden: 
  • Als je meer dan 8 opeenvolgende dagen arbeidsongeschikt bent, krijg je een uitkering die tussen de 42 en 68 euro per dag ligt. Kom je daar niet van rond? Dan is een verzekering gewaarborgd inkomen aan te raden.
  • Je bouwt wel pensioen op als zelfstandige, maar of dat genoeg is om rond te komen op je oude dag, moet je goed overwegen. Er zijn verschillende manieren om een extra appeltje voor de dorst te voorzien: een vrij aanvullend pensioen, individuele pensioentoezegging voor bedrijfsleiders of andere vormen van langetermijnsparen.

Vaak regelt je werkgever een hospitalisatieverzekering voor zijn werknemers. Ben je je eigen werkgever? Dan moet je ook daar zelf voor zorgen.
5

Praat je hier graag over met een van onze experten?

Geen afspraak, wel een vraag?

Heb je geen afspraak met een van onze experts nodig? We helpen je ook graag met andere vragen. Stuur ons hieronder een bericht en we laten je zo snel mogelijk iets weten.