Herbeleggen na de staatsbon – alle alternatieven duidelijk in kaart gebracht

Heb je vorig jaar belegd in de staatsbon? Dan sta je binnenkort voor een nieuwe keuze. Wij evalueren voor jou alle opties in de intussen gewijzigde markt en maken je graag wegwijs in de veelzijdige wereld van beleggen.

Hoeveel heeft de staatsbon nu werkelijk opgebracht?
Wat zijn de alternatieven om te herbeleggen na de staatsbon?

De staatsbon, ook wel de “Van Peteghem-bon” genaamd, komt op 4 september op einddatum.
Dit betekent dat de meer dan 22 miljard euro die vorig jaar door meer dan een half miljoen Belgen geïnvesteerd werd terug uitbetaald wordt, samen met meer dan 600 miljoen euro aan rendement.

Het resultaat van de 3,30% bruto rente – 2,81% netto – die door de overheid gegarandeerd werd.

Maar hoeveel heb je op dat jaar tijd echt verdiend aan die staatsbon?

Houden we rekening met de inflatie van het voorbije jaar, kunnen we stellen dat onze koopkracht er nog steeds op achteruit gegaan is. Volgens de consumptieprijsindex in dezelfde periode bedroeg de inflatie maar liefst 3,57%, m.a.w. 0,76% hoger dan het rendement van de staatsbon.

Was de staatsbon dan een slecht idee?

Neen, tenminste als je het vergelijkt met de klassieke spaarmiddelen, zoals het spaarboekje of een (korte) termijnrekening. De best renderende spaarboekjes behaalden niet het rendement van de staatsbon.
In dat opzicht was de staatsbon dus een goed alternatief.

Maar wat nu? De banken zien maar al te graag die miljarden terug komen. Hun experts staan te popelen om je geld voor jou aan het werk te zetten. Althans, dat zijn hun beloftes.

Maar is dit ook zo? Waar moet het geld naartoe?

Terug naar een spaarboekje?
Of toch maar een nieuwe staatsbon aankopen?

Dat zal ongetwijfeld niet aan dezelfde voorwaarden als vorig jaar zijn, hoogstwaarschijnlijk ook niet aan de voorwaarden van de dit jaar uitgegeven staatsbonnen in maart (netto 2,10% op 1 jaar en 1,75% op 3 jaar) en juni (netto 2,24% op 1 jaar en 1,96% op 8 jaar). (update 03/09/2024: de nieuwe staatsbon heeft een nettorendement van 1,93% op 1 jaar)

Een aantal banken biedt ondertussen ook een kasbon of obligaties aan. Maar geen van deze mogelijkheden biedt een hoger rendement dan de inflatie.

Wat zijn dan de alternatieven?

Tak23

Als we even naar de beurs kijken in de periode van september 2023 tot vandaag, dan heeft de BEL20 meer dan 11% rendement gehaald. De MSCI World Index scoorde meer dan 17%

Beursproducten en een staatsbon of een klassiek spaarmiddel zijn natuurlijk totaal verschillende producten.

Wie bereid is zijn spaargelden voor iets langere periode opzij te zetten, zal in principe altijd een beter rendement behalen op de beurs. Onder meer door het niet te onderschatten effect van de samengestelde intrest waarbij intrest op intrest ervoor zorgt dat het totale rendement op je spaargeld aanzienlijk zal toenemen.

Totale zekerheid kan nooit geboden worden maar dit is vergelijkbaar met een investering in vastgoed. We weten ook niet hoe de vastgoedprijs volgende maand of het volgende jaar zal evalueren. Dat maakt net dat vele mensen dit als een interessante investering zien.

Dat is net zo bij de beurs.

Aan de andere kant: wie absoluut niét met het risico van de beurs overweg kan, heeft naast de klassieke spaarformules of een nieuwe staatsbon, nog een aantal gelijkwaardige alternatieven:

Tak 21

Wie zijn geld 8 jaar aan de kant kan zetten, kan dat bijvoorbeeld doen aan een gegarandeerd netto rendement van 3,03% voor de volledige looptijd.
Na deze 8 jaar is ook geen roerende voorheffing van toepassing wat zorgt voor een nog beter rendement.

Tak 26

Voor wie een kortere beleggingshorizon voor ogen heeft, is er de mogelijkheid om te opteren voor een Tak26 product.   Met een netto rendement van 2,24% behaal je hier hetzelfde rendement als deze bij de laatste staatsbon.

Dus..

Als je binnenkort wil starten met het herbeleggen van beschikbare gelden , dan is het nu het moment om te bekijken wat voor jou de meest interessante optie is.
Instappen in de nieuwe staatsbon, of toch maar die interessante(re) alternatieven overwegen en je spaargeld in verschillende mandjes leggen.

Wij helpen je uiteraard graag verder met al jouw financiële vragen.
Neem contact op met ons en wij zorgen voor een open gesprek!

Praat je hier graag over met een van onze experten?

Geen afspraak, wel een vraag?

Heb je geen afspraak met een van onze experts nodig? We helpen je ook graag met andere vragen. Stuur ons hieronder een bericht en we laten je zo snel mogelijk iets weten.